Julbrev 2019

Så var det dags att sammanfatta året. Som vanligt har det mesta hos familjen Olofsson/Amundsen handlat om hundarna….

Selma, Doris, Åsa, Jack, Charlie, Rufus och Buster… våra små bilar som föddes i början av mars. Åtta var de i kullen men en valp blev en ängel medan sju av dem växte och frodades som de skulle. Det blir Meyas sista kull, en kull där Uno från Sjöbygårdens kennel är stolt pappa. Det är fantastiskt hur vi varje år tänker: Det här är kanske de bästa valpköparna vi någonsin haft. För så är det, vi är så stolta och nöjda över alla valpköpare som kämpar så med sina små.

Valpkurs erbjöd vi bilkullen liksom alla andra tidigare kullar. Tur med vädret hade vi, inte en endast gång regnade det under de sex veckor kursen höll på. Vi tränade kontakt, och kontakt och än mer kontakt. En av kursgångerna veks åt aktivering och då kom västgötaspetsarna Athos och Fanny till oss för att visa upp så mycket kul det går att lära sig. I skogen fick alla prova på viltspår och sista kursgången var vi i en ny skog där fokus låg på apportering. Riktigt mysigt blev det då vi där kunde samlas runt elden och grilla medhavd korv.

Våra egna hundar har varit aktiva både i utställningsringen och på spårprov. Meya och Ella startade i Springernatta där Meya vann över drygt 70 andra ekipage. Ella spårade hem ett förstapris. Även Sara har spårat bra i skogen och klarat anlagsklass medan Lovisa ligger i hårdträning inför kommande start.

De båda systrarna har ställts ut vid ett flertal tillfällen, bland annat vid den stora certutställningen som Labradorklubben ordnade i Tjolöholm. Där fick Sara ett CK medan Lovisa fick nöja sig med en blygsam placering. Här ställdes även Bea från Chokladkullen ut. Bea som vi senare under året parade med förhoppningen att få en kull lagom till jul….. naturen kan vara nyckfull, trots perfekta parningar så tog det sig inte, Beas mage visade sig vid ultraljudet vara tom.

Vi gläds åt alla valpköpares framsteg, både på och utanför tävlingsplanen!

Familjen

Det tar tid att bygga till hus….. andra sommaren på rad som semestern helt fick vikas åt hus och trädgård. En stor altan har planerats sedan huset byggdes till för två år sedan, nu hade pengar sparats ihop så altanen kunde bli verklighet. De två stora planteringar vi haft vid husets kortsida fick stryka på foten. Buskar flyttades eller sågades ned, lökar grävdes upp och växter fick nytt liv på annan plats i trädgården. Med gemensamma krafter bars det material, mättes, sågades och fixades.  Ett sådant lyft hela huset fick! Här behövs ingen resa till solen, bara att gå ut på altanen och vända näsan i det väderstreck solen finns. Vi har nu altan runt nästan hela huset och även framför hundgården vilket gör att vi slipper många leriga tassavtryck inne i huset.

Ibland hade det varit skönt att ha lägenhet….. men i sommar har inte bara altanen lyft huset. Det är numera även vackert solgult med kritvita knutar. Att tvätta, skrapa och måla hus är inte det roligaste att göra på semestern, men ett nödvändigt ont. Å salta bad finns ju alldeles runt knuten, så det blev många kvällsdopp för att skölja av färgflagor.

En kortare semestertripp blev det i sommar till Örebro. Vattenpalatset Gustavsvik var målet men Örebro visade sig vara en mysig liten stad som vi strosade runt i, åt god mat på uteservering och även slottet fick besök.

Vi är alldeles för dåliga på att semestra på egen ort. En av sommarens varmaste dagar blev det därför en tripp till Smögen där vi åt världens dyraste – men också världens godaste – räkmacka. Bad blev det så klart, den fantastiska Lagunen på Bohus Malmön har vi pratat om länge att besöka, nu har vi gjort det!

Emil

Emil går andra året på teknisk linje vid Östrabo gymnasieskola. Helgerna spenderar han ofta på Göksäter, vårt lilla Ullared där han har helgjobb. Även stora delar av sommaren sålde han parasoller och utemöbler till butikens besökare.

Skolan tar mycket tid så taidoträningen ligger lite på is just nu. Däremot finns alltid tid att träna Ella och det går ju dessutom bra för dem. A-traktorn nöter vägarna på Orust liksom den Volvo V70 som Emil köpte för att ha som förstabil då körkortet väl är avklarat. Grållen får jobba hårt här hemma, under vintern till snöplogning och under sommaren även som utställningsobjekt vid den årliga traktordagen.

Emil är ofta med som instruktör då vi håller kurser, både viltspårskurser och flyballkurser. Siktet är inställt på att i framtiden även gå en utbildning till viltspårsdomare.

Anton

Även familjens lille börjar bli stor. Klass 8C är hemvist för Anton som trivs som fisken i vattnet i skolan efter några kämpiga år. Med rätt hjälp och engagerade lärare går skolarbetet nu som en dans, härligt!

Anton är familjens stadiga klippa då det gäller hundträning. Han följer alltid med i skogen och till havet då hundarna ska få sitt. Skogen är något Anton gillar skarpt. Han är scouterna trogen och det har blivit ett par läger under året.

Under dagarna tre var det dock havet som gällde. Westkust är skolfartyget som tar med kommunens åttondeklassare på läger. Någon sjöbjörn blir dock inte Anton, dagarna till havs var roliga men de gav inte mersmak….

En högt efterlängtad present var den elgitarr som Anton fick. Till elgitarren hörde en förstärkare och ganska snart fick vi köpt till adapter och hörlurar så att inte riffen överröstade allt i huset. Kulturskolan har en flitig gäst i vår gitarrist, det har blivit ett antal konserter under året.

Framtiden

Vi hoppas så att det ska bli en brun/svart kull under våren. Bea ska paras igen, nu håller vi tummarna extra hårt att det ska gå vägen….. Målet är att Sara ska bli klar med sitt viltspårschampionat under våren och kanske kan det bli en resa till Danmark med ett par av våra spårhundar för att knipa lite fler fina titlar….

Med dessa sammanfattande rader önskar vi alla valpköpare och goda vänner ett fint avslut på 2019 och ett gott nytt 2020

Erika, Bengan, Emil, Anton

Aina, Myran, Meya, Ella, Sara och Lovisa