månadsarkiv: augusti 2015

Ett stort leende!

Det är svårt att sluta le när så duktiga valpar och lika duktiga och engagerade ägare kommer till kursgång tre. Att de tränat hemma märks direkt. Kontakten mellan hund och ägare finns där, viljan att vara till lags har valparna automatiskt men den viljan måste förvaltas och det gör deras duktiga ägare väl. Kopplen som inte ska vara sträckta utan vara leende – de var verkligen leende! Det är så otroligt roligt att se alla framsteg. Det värmer verkligen i hjärtat.

Denna gång fortsatte vi träna på kontakt, vi övade på att sitta vid sidan. Att sitta kvar, först utan störning och sedan med störning var svårt, men det gick till slut med glans. Något som var lite svårare var ligg. Två olika metoder av att lära in ligg visades upp, den ena något klurigare att lära in.

Under fikat pratade vi om vikten att lära hunden att vara ensam, vi pratade även om att lämna hunden i bilen på sommaren – och på vintern med värme och kyla som följd. Efter fikat var det dags att repetera sitt och ligg. Valparna som tagit igen sig i bilen hade vilat sig i form och presterade än bättre efter den lilla sovstunden. Eftersom det inte var så olidligt hett denna gång blev det tid för en stunds lek på gräsmattan. Så kul de för dagen fem chokladpralinerna hade, med gula Zemo och Frasses storebror Rosso som ivriga anhängare. Nästa kursgång kommer vi träna på inkallning, då ska vi även ta oss till skogen för att få en annan träningsmiljö.

 

Varmt under andra valpträffen

Puh så varmt det var i dag! Termometern visade på över 30 grader i skuggan, hur varmt det var i solen tittade vi inte ens efter…
Hela kullen, och gula Zemo, kom så det var åtta varma och glada valpar som tränade i vår trädgård. Vi repeterade kontaktövningarna vi påbörjade förra gången. Det var roligt att se hur idogt alla tränat under veckan! Memphis som missade förra kursgången insåg snart vitsen att titta matte i ögonen. Att belöna med annat än godis visade sig vara nyttigt, flera av valparna tyckte att leksakerna de fick låna var riktigt roliga.
Under fikapausen var Memphis matte Lina snäll att dela med sig av sina kunskaper. Valparnas mamma Aina fick agera hund med skärskada i tassen och stå ut med att bli bandagerad enligt konstens alla regler. Aina är snäll och stod ut med behandlingen, trots att det var varmt och att hon inte alls var skadad.

Efter fikat blev det en ny övning, fiskkroken som visade sig vara nog så knepig. Med lite hjälp kom alla valpar in fint vid sidan. Här var startpositionen för att gå fint i koppel vid sidan. Ett leende koppel var vi ute efter, ett koppel så slakt att det liknar en leende mun, inga sträckta koppel! Alla var så duktiga, kämpade så tappert i värmen. För varmt var det för en lekstund, däremot lockade vår lilla hundpool där åtta glada unga labradorer, och en äldre vis fyrbent storebror, svalkade sina tassar innan hemgång.

 

Första träffen på valpkursen

Så kul det var att träffa alla i dag! Nästan hela gänget kom, det var bara Memphis som fick förhinder. Chokladpralinerna hade sällskap av Zemo, en gul herre i samma ålder som ägs av tidigare valpköpare till oss. Zemo fick hänga med på ett hörn och han smälte direkt in i gänget.
Vi tränade kontakt, ögonkontakt i många olika varianter och pratade om vikten av samarbete, att få hundens lust att vilja arbeta tillsammans med sin ägare. Efter ett ganska tufft men roligt träningspass fick hundarna vila och alla tvåbenta fick chansen att prata lite under fikastunden. Vi knödde ihop oss på våra altaner för fika och framförallt en hel del prat om den gemensamma nämnaren: valparna. Många skratt blev det och det var riktigt roligt att höra hur lika valparna i kullen är varandra i sitt sätt att vara och verka. Efter välförtjänt vila i bilen var det dags för ytterligare träning.
En stunds bus på gräsmattan hann alla med innan det var dags att åka hem. Om en vecka träffas gruppen igen och då blir det mer kontaktövningar men även lite lydnad i form av sitt och ligg. Gun och Nisse som äger Zemo har erbjudit oss att vara på deras marker så där kommer de båda heldagarna med jakt och viltspår att vara.

Det har hänt en hel del här på webben! Hemsidan har fått ett rejält lyft och det är tack vare Beas duktiga husse Niklas som givit oss rätt verktyg att arbeta vidare. Vår egen Emil har blivit kennelns webbmaster och han håller som bäst på att lägga över allt från den gamla hemsidan till den nya. Än är det långt kvar innan hemsidan är komplett men med Niklas support så fixar Emil en snygg och modern hemsida som passar oss som hand i handsken.

Så roligt!

En sådan härlig helg vi haft, så fantastiska möten med underbara människor. Vi har haft en intensiv men jätterolig helg och vecka där vi träffat valpköpare. Det känns så bra efter mötet med alla, vilka hem våra valpar kommer att få!
Å vi fick små gåvor av ett par av er, oväntat men mycket uppskattadsmiley

Det har hänt mycket i valparnas liv. Nu äter de, förutom mamma Ainas mat, enbart Royals starter foder och de har en otrolig aptit! Efter varje måltid kommer de ut på gräsmattan där de förhoppningsvis gör ifrån sig. En liten hage har de för att få vara ifred från de stora hundarna, men de får även gå fritt på gräsmattan, utan de vuxnas närvaro, under vårt överseende.

Vi ser allt tydligare vilka personligheter de har. Vi har en stor hane, bufflig och ser till att ta för sig av livet, en lite lugnare hane, en som sover länge och gärna på rygg, en som gärna biter och en liten clown som är mycket pigg och gärna bär på allt. En av flickorna är mer framåt, nyfiken och orädd medan den andra är pigg alert och hon har alltid en glad svans. Ni som varit på besök vet exakt vad som beskrivs här….

Valparna har börjar busa mycket mer med varandra och med de leksaker de får ha i valphagen. Flera av våra små praliner har en naturlig och mycket god apporteringslust, de bär gärna och länge – riktigt kul att se. Deras mamma Aina har alltid något i munnen, ofta lämnar hon små ”presenter” hos valparna, som en socka hon hämtat ur tvättkorgen eller en boll hon burit på. Just sockan var hos valparna en höjdare! De brottades, drog, busade, morrade och skällde – sockan var så otroligt rolig! Inte riktigt den bästa av leksaker men så kul!

Ny hage och ny mat – det händer mycket i valparnas liv…

Nu händer det massor i valparnas liv!

De är tre veckor gamla och har nu fått flytta ut i en stor valphage i köket. Valplådan har de med sig så de ska känna sig hemma, och runt valplådan finns en hage där de har stor yta att tassa runt.

I dag har de fått sina första smakportioner av riktig mat. Fint malen nötfärs som blandats med lite majsvälling för att göra det hela något mer enkelt att få ner. Som de åt! De slafsade, klev i maten, klev på varandra, sölade på varandra och slickade av varandra. Tassar rätt i matbaren, maten gled ut på tidningarna och valparna jazzade runt som Bambi på hal is ovanpå tidningarna! Vi skrattade gott åt spektaklet men de var nöjda med den lilla smakportionen. Alla föll i hop i en stor hög efter maten, paltkoma fick verkligen ett ansikte i dag smiley
I morgon blir det en ny chans till smakportion, allt för att vänja de små magarna med riktig mat.

Vi har lagt upp lite bilder och en filmsnutt från deras premiär i valphagen i köket, filmen finns på vår Facebooksida. Ella som varit vår bebis i familjen blev plötsligt en storasyster som intresserat följde de små på utsidan hagen. Flera av valparna skällde lite försiktigt på henne, ganska så tuffa var de där på insidan med mamma Aina som trygghet.

Ögonen öppna!!!

Ögonen är öppna!

Nu är våra små två veckor gamla och det har hänt så mycket!
Nästan alla har öppnat ögonen. De ser grumligt och tumlar runt i varandra, en härlig syn för oss som knappt kan slita oss från valplådan!

På stappliga ben tar de sig nu runt i valplådan. De reser sig, tar ett par steg och snubblar till för att sedan trilla. Vi ser varje dag att de blir allt stabilare i benen, snart är valplådan för liten för dem…. Aina är en fortsatt mycket duktig mamma, hon ligger troget hos dem i valplådan även om de buffar och stökar runt henne. Ibland tycker hon att de är lite för stökiga, då går hon ur lådan och lägger sig alldeles intill för att ändå vara dem nära.

Alla valpar har nu fått halsband så vi lättare ska se skillnad på dem. Samtliga har vuxit otroligt, vi väger dem varje vecka och kurvan pekar stadigt uppåt för alla. Bilder finns här i bloggen, det finns även bilder under fliken ”foton” på hemsidan, klicka vidare till vårt bildgalleri.

Landkrabbans kennel finns på Facebook, där kan vi även presentera små korta filmklipp från valpkullen. Leta upp oss där och gilla sidan för lite live rapportering från valparna.

Lite andra nyheter utanför valplådan:

Meya och Ella har varit på utställning i Kungsbacka i helgen. Det gick riktigt bra för dem båda! Meya vann under lördagen klassen för championtikar och placerade sig sedan som tvåa i tikklassen, slagen av sin kullsyster Windy. På söndagen blev det ingen placering för Meya, men hon fick excellent med CK båda dagarna. Domaren Jana Janekova skrev i kritiken: ”Jättebra storlek, jättefint huvud. Har allt som man ska ha. Fina rörelser med fint steg, bär svansen väl”

Ella fick även hon excellent båda dagarna och placerade sig under söndagen som fjärde bästa junior tik. Domaren Jan-Roger Sauge hade denna kritik: ”Söt juniortik som kunde haft mer massa i kroppen, sött huvud, lång hals, kunde haft något bättre vinklar, bra ben och tassar, fin rygg och bakställ, rör sig lätt och ledigt ”double” päls”

Vi har denna vecka sällskap av fine Leo, från Sjörövarkullen, som är så lik sin mamma Iza i både sätt och utseende att det värker i hjärtat på oss. Vår gäst Alice ska snart lämna oss, tre underbara veckor har hon gästat oss och det blir tomt utan henne!

En vecka gamla

I dag påskafton blir kullen en vecka gamla. Det är full aktivitet i valplådan.

De äter och äter, bajsar och kissar som de ska. De har under en vecka fördubblat sin vikt! Runda och goa magar har de alla. En av hanarna är ett riktigt matvrak och han puttar gärna bort sina syskon för att komma åt maten. Men de ger igen! Lille svarta hanen är minst i gänget men lika matglad och envis som sina större bröder, så han ser till att förse sig av buffébordet- ofta genom att kliva ovanpå sina större syskon.

Aina är en riktigt duktig mamma. Hon ligger snällt i valplådan även om det blir varmt under värmelampan. Hon tar hand om sina små på bästa sätt. Först nu, när de är en vecka gamla, kan hon tänka sig vara ute med resten av flocken. Tidigare har hon knappt gått ut ur rummet för att kissa och äta. Bättre mamma går knappt att få – fina Aina!

Choklad kommer bli temat för kullen. Alla valpar ska döpas efter choklad eller godis, exakta namn är inte klart dock.

Vi har nu hört av oss, i turordning, till dem som står i kö för en valp. I dagsläget är alla valpar tingade. Om ett par veckor är valparna redo för att ta emot besökare, tills dess får ni blivande hundägare nöja er med bilder här på bloggen smiley

Svarta tiken….

6

Det är en sorgens dag i dag…
Vi har förlorat den enda svarta tiken i kullen. Lilla svart vägde endast 170 gram då hon föddes, hennes kullsyskon vägde alla mellan 350 och 400 gram. Vi stödmatade den lilla dygnet runt hon gick upp lite i vikt, men vid vägningen i morse hade hon endast lagt på sig 20 gram sedan födseln.

I dag så orkade inte den lilla kroppen längre, lilla svart är inte med oss längre

Vi gläds åt de övriga i kullen, en svart och nu sex bruna runda goa, väldoftande och underbara valpar.

Valparna är en dag gamla

Några bilder från valpkullen.
Svarta och bruna huller om buller. Underbara Aina lämnar knappt valplådan för att äta och kissa, hon släpper inte sina små många sekunder.

Ainas valpar är här!

5

Vi har i natt fått 8 valpar, sex bruna och två svarta.
Natten har varit lång, även om allt har gått över förväntan bra är det många timmar utan sömn. Vi kommer att höra av oss till er som står på kö för en valp om ett par dagar.